Greed.dk - Inspiration til iværksættere og selvstændige

De 4 bedste metoder til at øge min produktivitet – måske også din

Jeg har været selvstændig i mange år. Guderne skal vide, jeg har afprøvet et hav af produktivitetsteknikker. I indlægget her har jeg samlet de 4, der har virket absolut bedst for mig. Jeg håber, de også kan virke for dig.

I virkeligheden har jeg som sådan ikke haft brug for teknik til at arbejde mere. Jeg har mere haft behov for at

– holde bedre fokus

og

– overspringshandle mindre

Det tog mig lang tid at erkende, at det var dét, jeg skulle arbejde hen imod. Men med den erkendelse i mente, så er jeg kommet frem til teknikker, der virkeligt har hjulpet mig. 

De kommer her (i uprioriteret rækkefølge).

#1 Få en Bullet Journal

Da jeg første gang hørte om en bullet journal tænkte jeg “det er da meget nuttet”.

Det blev hurtigt et Instagram fænomen med meget nydelige kalendere, hvor jeg blev helt svedt ved tanken. Men … så tog jeg en dag og så Ryder Carolls TED talk om, hvordan han kom frem til at udvikle bullet journal systemet og hvilke tanker, der lå bag, så erkendte jeg, at der var noget om det. 

Spørger du mig, så er de vigtigste fordele ved en Bullet Journal at:

· Du får tingene ud af hovedet (og ned på papir). Det betyder, at du ikke skal gå og tænke over “hvornår skal jeg laver opgave X” eller “jeg skal også huske at Y”. Det giver et helt fantastisk overblik og jeg kan faktisk sige, at jeg sover bedre pga. min bullet journal. 

· Det giver en god følelse, at du kan markere, at en opgave er løst. Har du en digital to do-liste, så forsvinder de punkter, du har udført normalt. Det betyder, at du ikke kan afslutte dagen med at kigge på listen og sige “ah – jeg fik løst alle dem her”, men i stedet tænker “øv… jeg nåede ikke de fire punkter”. 

· Det giver mig mindre stress. Pludseligt kan du se, at i morgen er fyldt. Så du kommer ikke en anden opgave på listen. Du siger til folk “det har jeg ikke tid til før onsdag”. 

En bullet journal er bestemt det bedste, der er sket for min produktivitet. 

Du bør se Ryders TED talk. Den kan du se her

Vil du i gang med en bullet journal (og det bør du), så se introduktionsvideoen her.

#2 Forsink dine emails

Jeg oplevede tit, at når jeg sendte folk en email, så svarede de med det samme. 

Når jeg modtog deres svar, så tænkte jeg “okay – den her kan jeg lige lukke” og sendte dem så et svar. Og pludseligt var vi i gang med noget, der ligner en asynkron chat.

Det var enormt frustrerende og tidskrævende. 

Så indførte Gmail “Planlæg afsendelse”-funktionen. 

I stedet for at sende mailen nu, så kunne jeg sætte den til at sende i eftermiddag eller aften.

På den måde fik jeg først svaret den næste dag og min indbakke blev ikke bombarderet i løbet af arbejdsdagen. 

Det virker måske kontra-produktivt at sende svaret senere, for du tænker måske “så tager det jo bare længere tid at løse opgaven”.

Men du bør give det et forsøg, hvis du kan genkende ovenstående scenarie. 

#3 Tænk langsigtet

De fleste af os tænker kortsigtet.

Vi vil fjerne den opgave, der ligger foran os her og nu. 

For mit eget vedkommende svarer jeg tit på spørgsmål om, hvordan man bruger vores software.

Jeg brugte tit 10 minutter på at svare folk, hvordan de skulle gøre. Når jeg har gjort det 15 gange, så har jeg brugt 150 minutter på det (altså to en halv time). 

Hvis jeg i stedet bruger 30 minutter på at lave en Youtube video og et svar i vores support-side, så kan jeg fremover henvise til de svar hver gang.

Det betyder, at her og nu bruger jeg 30 minutter i stedet for 10 minutter. Det virker frustrerende.

Men på den lange bane har jeg sparet virkeligt megen tid. 

Det kan også være, jeg skal gøre vores software mere selvforklarende eller fjerne fejlmulighederne. Altså fjerne det, der gør at fejlen / misforståelsen opstår i første omgang. 

Skal det overføres til et andet eksempel, så kan det være, dine kunder ringer og spørger om det samme ofte.

Det kan være, du kan afværge de opkald ved at oplyse om flere ting på din hjemmeside. De fleste vil jo helst være fri for at ringe til andre, hvis de kan finde oplysningerne på din hjemmeside. 

Et andet aktuelt eksempel var, at jeg havde en meget langsom computer.

En dag tog jeg mig sammen og fandt ud af, hvilken RAM, den brugte. Jeg bestilte 4 gange så megen RAM og en SSD harddisk og derefter spandt min computer som en mis.

Det havde været et dagligt frustrationselement og da jeg havde gjort det, slog jeg mig i hovedet over, at jeg ikke havde gjort det noget før. 

Så tænk på om du kan gøre noget, der effektiviserer din hverdag på langt sigt. 

#4 Lav et likviditetsbudget

Jeg havde været selvstændig i mange år, inden jeg fandt ud af, hvad et likviditetsbudget er. 

Kort fortalt, så er det et budget, der viser pengestrømmen i din virksomhed.

Altså hvad går konkret ind og ud af din bankkonto.

På den måde kan du se, hvad du kan forvent at have i indtægt om en måned, sidst på måneden, først på måneden etc.

Det er priserne inkl. moms og selvfølgelig er der noget “gætteri” involveret. For måske har du en kunde, der ikke betaler til tiden (eller slet ikke betaler). Og så holder dit budget jo ikke. 

Men har du et opdateret likviditetsbudget, så sover du bedre om natten, da du kan se “jeg kommer ikke til at mangle penge”.

Kan du se, du kommer til at mangle penge, så tag kontakt til kreditorer eller banken så tidligt som muligt. Det viser, du tager ansvar for din økonomi og har et overblik. 

Et likviditetsbudget går også hånd i hånd med tip 1 og 3. At tænke langsigtet og at få tankerne “ned på papir” (selvom det nok reelt er ned på et Excel ark). 

Spis frøen

Det her er lavpraktiske tips – og det vælter med den slags tips til produktivitet. Spis frøen, Pomodoro teknik, koncentrationsmusik, meditation og halløj. 

Måske virker pomodoro for dig – og så skal du bruge det. Men har du ligesom jeg haft svært ved at finde et ordentligt flow, så kan det være et af de her fire iværksætterhacks kan hjælpe dig.

Det håber jeg inderligt, de kan. 

Morten Vadskær

Mit navn er Morten Vadskær. Jeg har arbejdet med online markedsføring og e-handel siden 2001. I dag er jeg partner i Shoporama ApS, der laver software til webshops.
I min fritid kan jeg godt lide at løbe og spille ishockey, hvilket også afspejler de hobbyprojekter, jeg har gang i. En side med tips til løbere og en side med referater fra hockeykampe.